Zdrava Srbija Instagram

Ноћурак


Зачинско и лековито биље, 05.03.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Ноћурак (Oenothera biennis) је пореклом из северне Америке. У Европу је пренета као украсна биљка због својих крупних жутих цветова који се отварају ноћу и рано пре подне. Код нас може да се нађе поред река на песковитом земљишту. Цвета од априла до октобра.


То је двогодишња зељаста биљка висине око 1,5 m. Прве године развија лисну розету а друге цветоносно стабло. Сигурније је ницање из пролећне сетве него из летње, а и младе биљке имају више времена да ојачају и припреме се за зиму. Из таквих биљака добије се више семена.



Посејано семе споро ниче, тек после месец дана. Потребно је 4 kg/hа семена. За жетву пристиже у септембру, када се отвори једна трећина чаура. Покошене биљке се просушују још две недеље, а затим се вршу. Принос семена се креће од 800-1500 kg/hа.


За лек се употребљава хладно цеђено уље из семена, које садржи две важне незасићене масне киселине: алфа и гама-линоленску киселину. Гама-линоленска киселина је познатија као омега-6. Алфа-линоленска киселина (омега 3) је есенцијална, а то значи да наш организам не може да је произведе, већ мора да се уноси храном. Ове две масне киселине штите од срчаних обољења, високог крвног притиска, крварења у мозгу, смањују могућност стварања крвних угрушака, помажу јачању имунитета, регулишу рад мозга, холестерол и телесну тежину.


Посебан значај употреба уља од ноћурка има код жена за олакшавање тегоба у менопаузи, као природна терапија уместо хормонске терапије. Мањак есенцијалних масних киселина узрокује упалне промене на кожи. Зато ноћурак помаже код псоријазе, разних екцема, неуродерматитиса, перути, свраба, зарастања рана, код лечења чирева, a смањује и компликације код реуматоидног артритиса и шећерне болести. Уље од ноћурка је корисно и код одвикавања од алкохола, затим смањује осећај прегрејаности код хиперфункције штитне жлезде и успорава процес старења.




Драгомир Радић, дипл. инж. пољ.


Bookmark and Share

Mala Pijaca